Proppaus

Proppaus

Propeilla tarkoitetaan usein sekä hahmon varusteita ja asua sekä pelipaikan lavasteita. Proppaus on osa larppausta kun halutaan lähteä tekemään eroa itsensä ja hahmon välille. Hahmon proppaus usein lähtee ajatuksesta ”Mitä hahmoni laittaisi kyseisenä päivänä päälleen?”.

Miten lähteä liikkeelle

Kun olet saanut hahmon tai hahmon lyhytkuvauksen, mielessä alkaa muodostua jo jonkinlainen kuva hahmosta. Mitä hahmosi laittaisi päälleen? Mistä näitä voisi lähteä etsimään? Facebookin pelaajaryhmiin ilmestyy usein keskusteluketjuja niin proppauksesta kuin proppien lainaamisesta ja sellaisen voi aloittaa myös itse.

Pelipaikan proppaus

Pelipaikkana voi toimia mikä vain paikka. Usein larpeissa käytetään nuorisotaloja ja leirikeskuksia. Leirikeskus itsessään ei välttämättä näytä jokaiseen pelimaailmaan sopivalta vaan pelinjohto ja pelaajat proppaavat sen näyttämään pelimaailmaan sopivalta. Pelinjohtoon voikin kuulua erillinen proppaustiimi, joka vastaa pelipaikan koristelusta peliä varten. Pelaajia otetaan mukaan tähän hommaan.

Vaatteet

Hahmon vaatteet riippuvat kokonaan pelin tyylistä. On olemassa kaikentyyppisiä pelejä. Toisiin peleihin voidaan vaatia esimerkiksi historiallisesti uskottavia vaatteita ja toisiin kelpaa hyvin kirpparilta löytynyt euron paita. Apua vaatteiden löytämiseen saa kyllä, eli sen ei tarvitse olla esteenä peliin lähtemiselle. Lainaaminen on yleistä ja esimerkiksi Facebookista löytyy proppien lainaamiseen oleva ryhmä.

Asusteet

Asusteet ovat usein hahmon proppien suola. Mukana voi olla joku pieni laukku, johon mahtuu vesipullo ja mahdollisesti oma lunttilappu tai muuta pientä proppia, jota hahmosi voisi kantaa. Myös isot taskut vaatteissa ovat plussaa.

Joissain peleissä hahmot kantavat mukanaan aseita, jotka ovat pääsääntöisesti lateksisia tai pehmomiekkoja. Myös asereplikat voivat olla proppeina mukana. Näistä on aina ohjeistus pelin säännöissä.

Hahmoille voi olla etukäteen määritelty tietynlaisia proppeja. Esimerkiksi hahmo voi olla velho, jolla on mukanaan iso kaulakoru, joka on lumottu. Tällöin pelinjohto kertoo, pitääkö pelaajan itse hankkia kaulakoru vai saako sen pelinjohdolta.

Meikit

Osa hahmoista voi olla vahvasti meikattuja. Peleissä voi esiintyä fantasiahahmoja kuten hiisiä, jotka ovat vihreitä, haltioilla voi olla haltiakorvat tai joku hahmoista on voinut saada ison arven kasvoihin. Larppaajissa on paljon hyviä meikkajia ja larppiyhdistyksillä voi olla esimerkiksi oma meikkivarasto, joka tuodaan paikalle, josta voi lainata esimerkiksi vihreää väriä. Apua saa kysymällä!

Älä stressaa!

Proppaaminen voi olla kivaa ja mahtavaa. Peliin ei tarvitse olla kaikkein upeimpia proppeja, joita rahalla saa, vaan larppeihin kelpaavat kaikenlaiset luovatkin ratkaisut. Kirppikset ovat larppaajien vakiosuosikkeja ja YouTubesta sekä Pinterestistä löytyy valtavasti ohjeita erilaisten proppien tekemiseen ja muokkaamiseen.  Eli älä ota stressiä ja jos kaipaat apua niin kysy!