Säännöt
Pelit eivät toimi ilman sääntöjä. Säännöt löytyvät usein pelien sivuilta, joissa on kerrottu yksinkertaisuudessaan muutamia perussääntöjä joilla pelistä tehdään kaikille kivaa. Säännöt kannattaa lukea huolella ennen peliä. Jokainen peli luo omat sääntönsä, joten yksiä yleisiä sääntöjä larppaukselle ei ole. Esimerkkejä pelien säännöistä voi lukea täältä ja täältä.
Mallinnustekniikat
Larppauksessa monia tilanteita ei toteuteta oikeasti vaan niiden toteutukseen käytetään mallinnustekniikoita. Näitä voivat olla esimerkiksi taistelu- tai romanttiset kohtaukset. Mallinnustekniikkoja harjoitellaan usein ennen peliä olevassa workshopissa.
Taistelukohtauksia voidaan mallintaa kokonaan tai osittain. Esimerkiksi pelaajat voivat sopia taistelun lopputuloksen etukäteen kivi-paperi-sakset ottelulla ennen kohtausta ja näytellä taistelun kulun sen jälkeen. Hahmoilla voi myös olla taistelupisteitä, jotka määrittävät kenelle hahmo häviää ja kenet voittaa. Pelissä voidaan käyttää esimerkiksi bofferi- tai lateksiaseita taistelukohtauksien toteuttamiseen. Nämä ovat kuitenkin pelikohtaisia ja toisissa peleissä ei ole ollenkaan taisteluja, vaan mahdolliset konfliktit puhutaan off-game läpi.
Toinen yleinen mallinnuksen kohde on intiimit kohtaukset. Suuteleminen ja seksi toteutetaan mallintamalla. Toista hahmoa voi suudella esimerkiksi suutelemalla omaa kättä ja intiimit kohtaamiset saatetaan mallintaa hieromalla hartioita.
Kohtaukset ja mallinnuksen tekeminen riippuu aina kokonaan pelaajan omista rajoista, eikä mitään tarvitse tehdä ilman omaa suostumusta kyseiseen mallinnustekniikkaan. Tämän vuoksi on tärkeää puhua lähimmille kontakteille ennen peliä omista rajoista jos epäilee, että pelissä voisi tarvita mallinnustekniikoita.
Peliohjeet
Pelissä voi sattua ja tapahtua vaikka mitä. Joskus hahmo voi saada pelin aikana ohjeita pelinjohdolta tai muilta pelaajilta kuinka toimia jossain tilanteessa. Peliohjeita voi myös saada, jos esimerkiksi joku käyttää loitsua hahmoon. Peliohjeet voidaan tulla kertomaan suoraan tai niitä voi saada pienillä lapuilla, joissa lukee kuinka hahmon tulee toimia. Peliohjeessa voi esimerkiksi lukea ”Hahmosi tuntee olonsa uniseksi ja nukahtaa keskelle isoa väkijoukkoa”, jolloin pelaaja voi päättää milloin peliohjeen merkitsemä tapahtuma tapahtuu, mutta väkijoukossa se myös huomataan.
Turvasanat
Larpeissa käytetään turvasanoja viestimään toiselle pelaajalle mahdollisesta todellisesta vaaratilanteesta tai siitä että jokin kohtaus on muodostunut liian intensiiviseksi. Turvasanat ohjeistetaan kunkin larpin säännöissä.
Kohtauksen lopettava turvasana (usein ”turvasana” tai ”punainen”) sanotaan silloin kun jokin kohtaus on käynyt pelaajalle liian ahdistavaksi tai muutoin haluaa katkaista tilanteen. Tässä tilanteessa kohtaus lopetetaan välittömästi, ja saatetaan käydä sanallisesti läpi mitä tilanteessa tapahtuu. Turvasanan käyttöä ei kannata pelätä, sillä on toisellekin pelaajalle parempi katkaista tilanne, kuin jälkikäteen kuulla että kohtaus oli epämieluisa toiselle osapuolelle. Jos turvasanaa ei muista, voi aina sanoa esimerkiksi ”off-game, lopetetaan tämä kohtaus”.
Vaaratilanteissa käytettyä turvasanaa (usein ”hold” tai ”peli seis”) käytetään oikean vaaratilanteen uhatessa, esimerkiksi tulipalon tai sairaskohtauksen sattuessa. Jokainen turvasanan kuulija pysähtyy paikoilleen ja huutaa turvasanan, jolloin koko peli keskeytetään. Peliä jatketaan vasta pelinjohdon varmistettua tilanteen turvallisuus.
Suurimman draaman sääntö
Monissa peleissä käytetään niin sanottua suurimman draaman sääntöä. Tällä kannustetaan pelaajia toimimaan tavalla, joka luo mahdollisimman paljon mielenkiintoista peliä, vaikka se voisikin olla hieman hahmon luonteen vastaista. Pelin kannalta on usein esimerkiksi parempi, että merkittävä salaisuus paljastuu kuin että se pysyy koko pelin salassa. Tämän vuoksi pelaaja voi esimerkiksi vahingossa lipsauttaa salaisuuden tai puhua siitä ulkopuolisten kuullen.
Muita ohjeita
Peleissä voidaan myös hyödyntää larppaamiseen tehtyjä materiaalipaketteja inklusiivisuudesta ja turvallisuudesta. Nämä löytyvät yhteisestä osoitteesta https://turvallisempaa.wordpress.com/