ValmistautuminenLarppiin

Valmistautuminen larppiin - Miten valmistautua larppiin?

Larppiin valmistautumista ei kannata aloittaa pelipaikalla, vaan heti kun olet saanut pelimateriaalin.

 • Opettele säännöt. Vaikkei kaikkea tarvitsekaan osata ulkoa, perussysteemi on syytä hallita edes jotenkuten, tai muuten peli saattaa hidastua kiusallisesti. Minkään pelin systeemi ei ole niin vaikea, etteikö sitä kykenisi jossain määrin omaksumaan edeltä käsin. Jos on epäselvyyksiä, kysy joltakulta - järjestäjältä tai toiselta pelaajalta. Usein on hyvä idea testata pelin sääntöjä etukäteen kaverin kanssa.
 • Tutustu hahmoosi. Opettele hahmosi nimi, tai jos sellaista ei ole annettu, keksi se. Uskomattoman monet onnistuvat jotenkin unohtamaan nämäkin yksinkertaiset seikat, ja tulos on jotain todella nolostuttavaa. ("Olen... öö... olen... ei kuulu sulle, kuka mä olen!") On myös syytä miettiä hahmolle hieman luonnetta, ehkä käytöstä ja puhetyyliä, ja ennen kaikkea muutakin tekemistä kuin annettu tehtävä. Jokaisella hahmolla tulisi olla ennen peliä sen verran taustaa, että pelaaja kykenee keskusteluihin muiden pelaajahahmojen kanssa. Jälleen kerran, on noloa, jos hahmolla ei ole mitään, mitä tehdä tyhjinä hetkinä tai mistä puhua muiden kanssa. Kirjoittaminen, aseiden kiillotus, tarinoiden vaihto, lempiruuat, politiikka, televisio-ohjelmat jne. - jokaisella hahmolla tulisi olla ainakin pari eläväksi tekevää piirrettä. Myös muiden ryhmän jäsenten nimet on syytä opetella - heitä pitäisi osata kutsua vähintään jonkinlaisilla lempinimillä (pitivät he niistä tai eivät).
 • Opettele säännöt. Tämä ei ole vitsi - säännöistä on oikeasti hyvä olla perillä.
 • Varmista kuljetuksesi pelipaikalle hyvissä ajoin. Järjestäjillä on usein tulipalokiire, ja he saattavat suhtautua huonosti viisi minuuttia ennen pelin alkua saapuviin pyyntöihin tulla hakemaan joku jostakin. Myös poispääsystä on hyvä olla jonkinlainen suunnitelma. Liftaus fantasiavaatteissa on vaikeaa.
 • Yritä nukkua peliä edeltävänä yönä. Larpit kestävät monesti kauan ja vaativat paljon energiaa. Univelkaa ei ole hyvä olla ennen peliä, koska sitä varmasti on sen jälkeen.
  • Siis: jos peli on lauantaina, hanki asusi ja tavarasi edellisellä viikolla, viimeistele ne torstaihin mennessä ja tee samalla lopullinen pakkauslista. Pe/la vain lisäät reppuun listan mukaisesti ne eväät ym., joita ei voinut pakata aiemmin.
  • Et kuitenkaan tottele, ja sitten ompelet / pakkaat / luet hahmoasi pe-la-yöllä... On tyhmää mennä peliin univelassa. Koskee myös sinua, PJ!
 • Varaudu viivytyksiin. Jotkut live-pelaajat ovat täsmällisiä. Useimmat kuitenkaan eivät ole, ja yleensä tästä johtuen peli kuin peli alkaa jonkin verran aikataulustaan jäljessä. Monesti syynä on olennaisen pelaajan myöhästyminen, vähintään yhtä monesti järjestäjät ovat hieman myöhässä. Tämä on syytä kestää hymyssä suin. On kuitenkin syytä itse olla paikalla ilmoitettuun aikaan sen vähäisen mahdollisuuden varalta, että juuri tämä peli olisi se yksi kymmenestä, joka alkaa ajallaan. Sitäpaitsi useat viivästykset johtuvat siitä, että pelaajille täytyy jakaa tietoa ja tarvikkeita. Jos pelaajat alkavat myöhästellä strategisesti, viivästyy pelin alku entisestään. Yleinen aikasiirtymä on puolesta kahteen tuntiin, ja tälle ajalle on hyvä varata jotain pientä puuhaa. Pidä myös huolta siitä, että kun peli viimein alkaa, tiedät sen.
 • Opettele säännöt. Ihan totta.
 • Selvitä epäselvyydet. Jos et tiedä miten jokin asia toimii, selvitä se ennen pelin alkua, mikäli suinkin mahdollista. Pidä huolta siitä, että tiedät jo ennen pelin alkua, miltä hahmosi tutut näyttävät - on noloa lähteä pelin aikana kyselemään "Kuka teistä on mun vanha lapsuudenystäväni Giladel?" Myös sääntöongelmat yms. on hyvä käydä läpi jo ennen peliä. Järjestäjiä saa ja pitää vaivata kaikilla relevanteilla kysymyksillä.
 • Siedä järjestäjien stressaantuneisuutta, hermoilua ja äksyilyä. Pelin järjestäjät eivät luultavasti itse ole nukkuneet viikkoon ennen peliä, ja heidän hermonsa ovat ennen pelin alkua varmaankin hyvin kireällä. Tämän vuoksi mistään heidän sanomastaan ei tule loukkaantua - kaikki henkilökohtaisuudet voi pistää surutta väsymyksen piikkiin. Tämä ei tarkoita sitä, että järjestäjiin pitäisi suhtautua jotenkin varoen tai että heitä ei voisi vaivata kysymyksillä - ainoastaan sitä, että jos vastaukseksi saa pelkästään tulvan sumerinkielisiä kirouksia, tähän ei pidä suhtautua erityisen vakavasti. Järjestäjien mieliala parantunee huomattavasti heti, kun peli käynnistyy.
 • Opettele ne säännöt.

"Uskomattoman monet onnistuvat jotenkin unohtamaan nämäkin yksinkertaiset seikat."

Larp.fi 2.0